Despre Lavanda

Descriere

Lavanda este o planta medicinala si aromatica cunoscuta si utilizata inca din antichitate (romanii o foloseau pentru a-si parfuma baile).

Lavanda este o specie de subarbust / arbust de talie mica (crengile se lemnifica), originara din zona mediteraneana, care prospera intr-un climat lipsit de umiditate si caldura in exces. Este o planta perena, permanent verde, frunzele ei, de un verde-argintiu, pastrandu-se toamna, la sfarsitul vegetatiei, doar cele batrane uscandu-se in perioada de repaus. Tolereaza bine frigul, plantele adulte rezistand sub patura de zapada pana la -33° C, chiar si la altitudini mai mari.

 

Primele culturi de lavanda au fost infiintate in anii 1870-1875 in Franta, intai pe cale generativa (din seminte), apoi pe cale vegetativa, prin butasirea tufelor mai viguroase.

Specii si Soiuri

Exista cateva zeci de specii de lavanda, care difera in dimensiunea florii, a plantei, culoarea florii sau a frunzei si miros, una singura fiind insa recunosuta pentru calitatea superioara a uleiului esential: „Lavandula Angustifolia” (sau „Lavandula Officinalis”, „Lavandula Vera”, „True Lavender”, „English Lavender” – lavanda englezeasca / adevarata). Producatorii de parfumuri consacrati folosesc numai specia „Lavandula Angustifolia”.

Aceasta specie cuprinde la randul ei cateva sute de soiuri, aclimatizate in diferite zone geografice (soiuri frantuzesti, englezesti, romanesti si bulgaresti: Chisinau 90 (C 90), Prietenia, Paradis, Sevtopolis, Hemos, Druzhba etc.).