Plantare lavanda – Ghid Esential

Scris de in februarie 28, 2015

Dat fiind ca lavanda si cultura de lavanda cunosc in ultimii ani un interes tot mai crescand nu numai din partea pepiniera butasi Iunie 2015agricultorilor consacrati, dar si a celor care doresc o investitie pe termen lung si cu profit net superior fata de culturile traditionale (grau, orz, porumb, sfecla, lucerna etc.) – unii dintre ei fiind chiar oraseni cu terenuri in mediul rural si ceva nostalgii si deprinderi agricole -. dat fiind faptul ca unii dintre clientii si vizitatorii nostri ne-au adresat intrebari elementare despre cultivarea / plantarea lavandei – pentru a se asigura ca nu gresesc catusi de putin -, am considerat oportun sa va oferim o lista (de baza) a ustensilelor necesare la plantarea lavandei, precum si un exemplu de procedura (perfectibila, evident – noi insine am invatat-o de pe alte plantatii si am ajustat-o la fata locului, urmarind nu numai calitatea procedurii, ci si ergonomia muncii, care economiseste timp si energie).

Lista poate parea amuzanta pentru cei care sunt agricultori consacrati, insa poate fi utila, chiar necesara, celor care au (re)devenit agricultori sau celor care pur si simplu nu vor sa uite acasa unele ustensile de care vor avea nevoie in camp!

Perioade de plantare: primavara (martie-aprilie), cand vremea s-a incalzit suficient, sau toamna (octombrie – inceput de noiembrie), cand vremea s-a racit, dar nu la limita inghetului; exista opinii (si practici) ca plantarea sa se faca chiar si la sfarsitul lunii septembrie, dar atunci cand toamna este calduroasa e prea riscant, butasii nefiind suficient iesiti din vegetatie!

Despre amplasament, sol si lucrari pregatitoare,

vezi: lavandadetransilvania.ro/cultura-de-lavanda/#plantare

Butași de lavandă, cum se plantează

1. USTENSILE NECESARE pentru plantarea manuală a unui hectar de lavandă (10 lucratori)

 • 4-5 casmale / harlete
 • cateva sape
 • 2 buc. foarfeci; o foarfeca excelenta, pe care noi am probat-o, este Gardena, forfeca gradina Comfort (8785); o gasiti aici: http://www.gardena.com/ro/tree-and-shrub-care/secateurs/gardena-foarfeca-gradina-comfort-305550/
 • manusi de gradinarit – pentru cati lucratori sunt sau cel putin pentru plantatori si pentru cei care fasoneaza butasii
 • sfoara (ata de balot) 3-5 bucati/segmente de cate 50-60 metri fiecare (peste aceasta lungime sfoara se destinde / se lasa prea mult, aliniamentul poate avea deviații etc.); vor fi marcate toate cu carioca/marker permanent de culoare rosie, la 40-45 cm.
 • 6-10 buc. tarusi (pari, stalpi) cu diametru de aprox. 5 cm si inaltime de 50-60 cm, pentru intinderea sforii de marcaj
 • 2 buc. pari/tije metalice etc. de 1,4 m fix! (daca plantatia se va sapa si recolta mecanizat)pentru marcarea sablonata a distantei dintre randuri
 • 2 buc. ciocane (pentru fixarea concomitenta, la ambele capete, a tarusilor cu sfoara)
 • un topor mic
 • un cutit
 • o ruleta
 • mai multe (cca. 10) cosuri / ladite / caserole pentru transportul si manevrarea butasilor in camp
 • evenutal pernite de material / bucati de 40cmX40cm de folie pee de parchet (5 mm grosime) pe post de pernite / genunchiere etc. pentru protejarea genunchilor plantatorilor
 • 2 scaunele, pentru lucratorii care fasoneaza butasii
 • cateva recipiente (galeti clasice, de lavabila, butoiase) cu apa
 • doua greble, eventual (daca pamantul mai trebuie curatat de bulgari in zona cuiburilor de plantare)
 • SPOR si LUCRU BUN, adica de Calitate – cate o bucata pentru fiecare lucrator!!!

 

2. PROCEDURA – SUGESTIE (evident, pot exista metode complementare sau chiar alternative…)

 1. masurarea terenului pentru evaluarea numarului de butasi necesari
 2. marcarea terenului

– se masoara lateralele, luandu-se ca reper latura mai scurta (daca exista diferente)!!!

– se lasa in fiecare laterala cata un spatiu de aprox. 1 m

– se imparte suprafata rezultata a lateralei la 1,4 m (daca se doreste saparea si recoltarea mecanizate), rezultatul fiind numarul de spatii dintre randuri (numarul de randuri va fi cu 1 in plus); de ex., o parcela de un ha cu L=250m si l=40m va fi calculata astfel: 40 – 2 (cate un metru in fiecare laterala) = 38 m; 38:1,4=27,14 spatii, adica 28 de randuri! eventualele diferente de spatiu vor fi distribuite pe laterala care are nevoie de mai mult acces

– se incepe marcarea cu sfoara si tarusi din laterala pe care dorim sa o pastram exact ca dimensiune (distanta celeilalte laterale poate avea la final usoare devieri)

– se marcheaza prima sfoara, masurand spatiul lateral dorit (aprox. 1 m) fata de terenul vecin, apoi inca 2-3 sfori, fiecare la distanta de 1,4 m de cealalta

– sfoara se va ridica pe tarusi la aprox. 20-25 de sol pentru a lasa spatiu de lucru pentru saparea gropilor, urmand ca la momentul plantarii sa se coboare la 10-15 de sol (in caz contrar, vor exista tolerante/diferente de aliniament al plantelor)

 1. se aduc din locul de depozitare doar atatia butasi cat se estimeaza a se planta intr-o jumatate de zi (aprox. 1500-2500 butasi/jumatate de zi, cu 10 lucratori pe plantatie)
 2. 2 muncitori fasoneaza butasii la fata locului, in camp (sau acasa, dar nu cu mult timp inainte, sau, daca trec mai multe ore, se pun in recipiente cu apa); fasonarea inseamna taierea varfurilor radacinilor si a partii superioare a tulpinilor (de ex., la butasii pe care-i comercializam, care au radacina de 15 cm si tulpina de 30 cm – vezi poze pe: http://www.lavandadetransilvania.ro/butasi.html, radacina se scurteaza la cca. 10 cm, iar partea superioara, aeriana, la 15-20 cm). Nu vor fi neglijate la taiere radacinile subtiri!; depozitarea butasilor fasonati pana la plantare se face la umbra (chiar si la umbra unei masini, a remorcii etc.); o practica utila, dar nu obligatorie, este aceea a pastrarii butasilor fasonati in galeti/recipiente cu apa (e chiar recomandat daca vremea e destul de calda)
 3. plantarea lavandei

– doar daca e nevoie (in cazul in care exista bulgari de pamant mai marisori, iar pamantul nu e suficient de umed), 2 muncitori vor grebla sub sfoara, lasand zona de plantare libera de bulgari, pentru ca pamantul scos din cuiburi la sapare sa fie cat mai maruntit

– 2-4 sapatori, la oarecare distanta unul de altul, vor sapa cu harletul gropi de 10-15 cm adancime, in partea interioara a randului, langa sfoara, si nu sub sfoara (altfel, se atinge sfoara si se deviaza aliniamentul). Atentie: sapatorii nu vor avea un avans prea mare (de ex., de cativa zeci de metri) fata de cultivatori, deoarece exista riscul ca gropile sapate sa se usuce excesiv (mai ales in amiaza), pana cultivatorii ajung cu plantatul!

– pamantul rezultat este asezat in dreptul gropii si maruntit cu lama harletului

– un muncitor aseaza in avans, la cuiburi, cateva zeci de butasi (nu prea multi, deoarece se risca zvantarea, uscarea radacinilor)

plantarea propriu-zisa: 1. se astupa radacinile cu pamant cat mai afanat; 2. se taseaza usor; 3. se preseaza cu o palma pamantul din jurul plantei, iar cu cealalta se ridica usor planta, de la baza tulpinii, pentru a determina pozitionarea cat mai verticala a radacinilor, in vederea dezvoltarii lor in profunzime, si nu in lateral; 4. se completeaza cu pamant pana la cativa centimetri deasupra tulpinii; 5. se taseaza ferm si repetat, pentru a se elimina cat mai bine golurile de aer; (6) se musuroieste bine (toamna).

 1. irigarea la plantare – in functie de umiditatea solului si de conditiile meteo: obligatoriu, daca solul nu este suficient de umed sau nu se anunta ploi iminente. Udarea se poate face la cuib, cu 1-2 litri de apa. La plantarea tarzie de toamna irigarea nu este necesara (exceptie face solul uscat, fara umiditate, in care caz se impune irigarea).
 2. timpul estimat: 4-5 zile cu 10 lucratori (3.500-5.000 butasi plantati/zi; un hectar necesita 17.000-18.000 butasi, la spatiere 1,40/0,4 m; e bine sa se pastreze cca. 2.000 butasi in plus in pepiniera, in cazul in care o parte din plante nu se prind – inlocuirea este cel mai bine sa se faca din acelasi lot, in caz contrar survenind diferente de crestere, dimensiune, randament etc., care vor crea neplaceri in exploatarea ulterioara a plantatiei)
Postat in: Utile

Comentarii

 1. alex
  februarie 28, 2015

  Lasa un raspuns

  Simplu si clar! Va felicit, caci pana acum nu am gasit asa ceva.
  Singurul lucru care insa nu l-am inteles e cand anume in primavara asta pot planta butasii? Martie-aprilie am inteles dar mai exact cand?

  • maria a.
   martie 2, 2015

   Lasa un raspuns

   Multumesc.
   Sunt doua reguli de baza in ceea ce priveste momentul plantarii: 1. plantele sa fi iesit suficient din vegetatie (toamna) / sa nu intre in vegetatie (primavara); 2. sa nu fie pericol de inghet.
   Asta inseamna ca momentul e undeva intre cele doua.
   Acum, de ex., temperatura e buna – cca. 10 grade C (fiind peste media sezonului), insa e posibila o racire si de aceea mai trebuie asteptat.
   M.A.

 2. George
  martie 3, 2015

  Lasa un raspuns

  De cati butasi am nevoie propriu zis pentru un hectar? unii zic ca de 20.000 , dar la distanta pe care ati recomandat-o nu intra atatia…

  • M. Albu
   martie 3, 2015

   Lasa un raspuns

   Diferenta de la 17500 (cati intra efectiv la un hectar) la 20000 consta in rezerva care e indicat sa o aveti. Va rog sa recititi punctul 7 din finalul articolului. M.A.

  • maria a.
   martie 5, 2015

   Lasa un raspuns

   Intra cam 17000 de bucati daca vrei sa exploatezi mecanizat.

 3. Greta
  iunie 14, 2016

  Lasa un raspuns

  Nice post. I was checking conulnuotsiy this blog and I’m impressed! Very useful information particularly the last part I care for such info a lot. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and good luck.

Lasa un raspuns


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*