Tunderea corecta a lavandei

Scris de in martie 14, 2018

Lavanda este o plantă din familia Lamiaceae care produce flori violete și frunze aromatice groase. Lavanda creste cel mai bine in zonele insorite din soluri stancoase si se formeaza in arbusti care revin in fiecare an. Ele devin mai groase cu fiecare sezon trecut e și pot deveni lemne cu ramuri groase și grele. Atunci când sunt tăiate în mod corespunzător, arborii de lavandă răspund prin producerea de încărcături de flori parfumate, de mai multe ori în fiecare sezon.

Metoda 1: Tunderea în timpul sezonului în creștere.

 • Așteptați până în al doilea an pentru a tăia un arbust de lavandă. Lavanda are nevoie de câțiva ani pentru a se stabili pe deplin. În primul an pe care îl plantați, poate produce numai câteva tulpini de flori. În anii următori, va produce un buchet de flori tot mai mare. Prima dată când tundeți levantica, în timpul celui de-al doilea an de creștere, puteți obține doar o mână de tulpini. Până la 3 sau 4 ani, ar trebui să aveți 5 – 8 ciorchini de lavandă pe care să puteți folosi pentru uscarea și folosirea sau decor.
 • Taiati lavanda exact atunci când florile se deschid. Lavanda este cea mai parfumată exact atunci când mugurii de flori se deschid. Acest lucru ar trebui să se întâmple la sfârșitul verii sau la începutul verii. Îndepărtați lavanda după-amiaza, când uleiurile esențiale sunt cele mai puternice.
  Puteți aștepta până la câteva săptămâni după ce mugurii de flori se deschid pentru ca grădina dvs.  să se bucure de ele , dar până când le veți tăia, uleiurile nu vor fi la fel de puternice. Dacă utilizați lavanda pentru a face ulei esențial, este mai bine să le tăiați mai devreme.
 • Utilizați un set foarte curat de foarfece de tăiere. Utilizați o freză manuală sau foarfece de gradina care au fost spălate de murdărie și dezinfectate într-o soluție de înălbire. Luarea acestei precauții va ajuta la asigurarea faptului că planta nu preia o boală bacteriană. De asemenea, trebuie să vă asigurați că foarfecele este foarte ascuțit, astfel încât să faceți o tăietură curată care se va vindeca rapid.
  Evitați folosirea foarfecelor pentru a tăia lavanda. Nu fac o tăietură suficientă.
  Foarfecele de gradina reprezintă cea mai bună opțiune. Acestea sunt prevăzute cu două lame curbate.
 • Adunați tulpinile și tăiați arbustul scurtandu-l  la o treime. Utilizați o mână pentru a aduna destule tulpini pentru a face o fistful, apoi tăiați tulpinile cu foarfece. Îndepărtați-le înapoi astfel încât 1/3 din lungimea tulpinilor să fie lăsată pe arbust.
  – Dacă arbustul tău este mai batran, va trebui probabil să se taie mai mult.
  – Nu tăiați în partea lemnoasă a arbuștilor. Asigurați-vă că ați lăsat totlemnul intact, deoarece taierea ar putea afecta planta.
 • Tundeti din nou când se apare a doua culoare a florilor. Mai târziu, în vara, arbustul va produce o altă culoare a florilor. Puteți să le tăiați în același fel în care ați tăiat prima culoare, tăind tulpina cu foarfeca.

Metoda 2: Tunsul de pregătire pentru iarnă.

 • Taiati la un centimetru deasupra partii lemnoase. În toamnă, după ce a doua culoare a venit și a plecat, se taie tulpinile până la un centimetru deasupra partii lemnoase. Lăsându-le lung se va crea spațiu pentru ca zăpada să nu se colecteze pe arbust și să nu-l rupa, sau vantul să sufle în mai usor printre ramurile mai slabe. Tunderea arbustului în pregătirea pentru iarnă se face cel mai probabil pentru ca sa supraviețuiască vremii aspră.
  Luând timp pentru a face acest lucru va ajuta, de asemenea, pentru a prevenilemnificarea arbustului. Părțile plantei care se transformă în lemn nu vor produce noi tulpini de lavandă; tulpinile cresc de la lăstari noi care ies din arbust în fiecare an. O bază , lemnoasmareă este predispusă la crăpare sau putrezire, deci ideea este să nu parstram partile prea lemnoase.
 • Nu taiati lemnul în sine. Chiar dacă nu doriți ca baza să devină prea lemnoasă, nu puteți tăia lemn vechi pe un arbust de lavandă. Unii arbuști se întăresc atunci când tăiați lemnul, dar nu lavanda. Ceea ce tăiați nu va crește înapoi. Asigurați-vă că nu tăiați niciodată partea arbustului care sa transformat în lemn.
 • Îndepărtați părțile moarte sau deteriorate. Dacă locuiți într-un loc cu zăpezi puternice și vreme groaznică, pădurea de lavanda va pierde câteva ramuri pe parcursul iernii. Examinează arbustul la începutul primăverii, înainte de a începe să producă lăstari noi. Îndepărtați ramurile rupte sau putrezite pentru a face loc unei creșteri noi.

Uscarea și folosirea lavandei.

 • Uscați lavanda. După ce ați tăiat levănțica, puteți să o puneti într-o vază sau să o uscați pentru o utilizare ulterioară. Pentru levanda uscata, aveti trei optiuni: puteti sa le legati in ciorchini si sa o agatati, sa o lasati la soare si lasati sa se usuce pe parcursul a cateva zile sau sa folositi un deshidratator de alimente.
  Pentru a vă agata lavanda să se usuce, utilizați o bandă de cauciuc pentru a lega tulpinile împreună. Așezați buchetul de lavandă cu capul în jos într-un loc răcoros și uscat. Lăsați-l să se usuce timp de o săptămână sau două. Uscarea lavandei pastreaza astfel culoarea si parfumul.
  Pentru a vă usca lavanda la soare, puneți-o foli și puneti-o într-un loc însorit. Lavanda se va usca pe parcursul a 5 zile sau cam asa ceva. Lavanda uscata la soare tinde sa se estompeze la o culoare mai deschisa.
 •  Folosiți levănțică în proiectele de artizanat. Lavanda are un miros relaxant și stimulator, care îl face un ingredient popular în loțiuni, săpunuri și deodorante de toate felurile. Scoateți mugurii uscați de la tulpini de lavandă și folosiți-le pentru a crea ulei esențial, presărați-le în săpun de casă sau amestecați-le cu petale de trandafiri și alte flori uscate pentru a crea amestecuri.
 • Gatiti si coaceti cu lavanda. Lavanda este o plantă comestibilă care are gust delicios în ambele mâncăruri dulci și savuroase. Tort aromat cu o linguriță de lavandă sau adăugați muguri de lavandă în oală când faceți carne de vită friptă. Lavanda, de asemenea, face un excelent ceai din plante.
Postat in: Utile

Comentarii

Fi primul care lasa un raspuns acestui articol

Lasa un raspuns


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*