Despre Lavanda

Ce este Lavanda?

Lavanda este o planta medicinala si aromatica cunoscuta si utilizata inca din antichitate (romanii o foloseau pentru a-si parfuma baile).

Lavanda este o specie de subarbust / arbust de talie mica (crengile se lemnifica), originara din zona mediteraneana, care prospera intr-un climat lipsit de umiditate si caldura in exces. Este o planta perena, permanent verde, frunzele ei, de un verde-argintiu, pastrandu-se toamna, la sfarsitul vegetatiei, doar cele batrane uscandu-se in perioada de repaus. Tolereaza bine frigul, plantele adulte rezistand sub patura de zapada pana la -33° C, chiar si la altitudini mai mari.

Esenta de Lavanda

Primele culturi de lavanda au fost infiintate in anii 1870-1875 in Franta, intai pe cale generativa (din seminte), apoi pe cale vegetativa, prin butasirea tufelor mai viguroase.

Specii si Soiuri

Exista cateva zeci de specii de lavanda, care difera in dimensiunea florii, a plantei, culoarea florii sau a frunzei si miros, una singura fiind insa recunosuta pentru calitatea superioara a uleiului esential: „Lavandula Angustifolia” (sau „Lavandula Officinalis”, „Lavandula Vera”, „True Lavender”, „English Lavender” – lavanda englezeasca / adevarata). Producatorii de parfumuri consacrati folosesc numai specia „Lavandula Angustifolia”.

Aceasta specie cuprinde la randul ei cateva sute de soiuri, aclimatizate in diferite zone geografice (soiuri frantuzesti, englezesti, romanesti si bulgaresti: Chisinau 90 (C 90), Prietenia, Paradis, Sevtopolis, Hemos, Druzhba etc.).

In general, lavanda are nuante de albastru, insa exista si nuante de mov-violet, roz sau chiar alb: Blue Scent (Albastru), Hidcote Blue (Albastru), Ellagance Ice (Albastru deschis), Ellegance Purple (violet albastru), Lavance Purple (violet inchis), Ellegance Sky (violet deschis), Ellegance Pink (roz), Rosea (roz), Edelweiss (alb).

Specia de lavanda pe care noi v-o oferim este „Lavandula Angustifolia”, iar soiul este Sevtopolis(unii il numesc Sevastopolis), intalnit prevalent in spatiul carpato-balcanic, fiind perfect aclimatizat la mediul nostru si oferind o productivitate ridicata de floare si ulei volatil. Soiul este recunoscut pe plan european, fiind cautat de producatorii de parfumuri (vezi detalii suplimentare la Butasi Comenzi).

Beneficii si utilizari

Florile si uleiul esential de lavanda au multiple utilizari medicinale (constatate si aplicate de secole), in industria parfumurilor si a produselor cosmetice, utilizari ornamentale, casnice si chiar alimentare.

In scopuri medicinale

Preparat din Lavanda

  • lavanda are efect calmant, relaxant, tratand migrene, ameteli, oboseala, insomnie (confera calitate somnului, care devine mai odihnitor, intarind rezistenta psihica), depresie, stari de nervozitate si de anxietate, hiperexcitabilitate, sensibilitate psihica (stres, frica, angoasa), sindrom premenstrual – lavanda este prin excelenta o planta antistres, care actioneaza direct la nivelul sistemului nervos central
  • este indicata in tratarea aritmiei cardiace, e adjuvant in ischemia cardiaca aparuta pe fond de stres
  • calmeaza durerile abdominale si activeaza digestia, este eficienta impotriva viermilor intestinali, indicata in tratarea afectiunilor biliare, a reumatismului (in combinatie cu florile de soc), a tusei convulsive, gripei, bronsitei
  • Uz extern: adjuvant in pneumonie si bronsita cronica (cataplasme aplicate pe piele); contra paduchilor si a altor insecte parazite; pentru cresterea parului si eliminarea matretii, intretinerea pielii uscate, tratarea ranilor usoare (ajutand la inchiderea rapida a acestora), a eczemelor uscate, a tumefactiilor produse de loviri (are proprietati antiseptice si antifungice, in special cand este folosita sub forma de ulei esential, distrugand celulele ciupercii)
  • In aromoterapie: masaje, frictionari, comprese cu otet aromatic de lavanda si cu ulei gras de lavanda, bai cu lavanda.

In industria cosmetica si farmaceutica

  • are largi utilizari in industria parfumurilor (foarte multe parfumuri contin ulei de lavanda) si a produselor cosmetice: creme, sapunuri, detergenti, odorizante, vopseluri si ceramica; in industria chimica si farmaceutica
  • este un excelent insecticid natural, alungand moliile, tantarii, furnicile, puricii si gandacii

In scopuri ornamentale – aranjamente florale proaspete sau uscate (florile nu isi pierd culoarea nici dupa uscare, iar parfumul de lavanda dureaza mai mult de 12 luni, cand planta se poate recolta din nou)

Utilizari casnice – pentru curatarea suprafetelor si spatiilor casnice care degaja mirosuri neplacute (in combinatie cu uleiul de menta)

In alimentatie

  • lavanda contine compusi sanatosi – se poate consuma sub forma de ceai, iar florile pot fi integrate in diferite produse de patiserie sau sub forma de condimente (condimentul de lavanda amestecata cu cimbru regleaza/scade apetitul si stimuleaza pierderea in greutate)
  • lavanda este o planta cu potential melifer – plantatia de lavanda poate produce 400-600 kg de miere la hectar

Cititi si Top 20 Beneficii ale Lavandei Pentru Piele, Par si Sanatate

Comments are closed.